Rabu, 10 November 2010

Khasiat Buah-buahan



Mangga


Antikanser, menjaga kesihatan penglihatan, membantu penghadaman, menjaga kesihatan kulit, membantu membaiki kesihatan seksual, berfaedah bagi anemia dan mencegah selaran panas.






Pisang





Antikemurungan (membantu membaiki ragam diri dan tidur), antioksidan, mengawal tekanan darah, meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan, meningkatkan tenaga, menjaga kesihatan jantung, mengurangkan risiko kanser, melegakan cirit birit dan sembelit.




Epal


Mencegah demensia, mencegah kenaikan berat badan,

menurunkan kolestrol, menentang kanser dan antioksidan.





Anggur atau Kismis




Mengurangkan risiko kanser, strok, penyakit jantung dan kehilangan ingatan, antipenuaan, antioksidan, antiradang, menjaga kesihatan kulit, mata, kardiovaskular,kesihatan gastrik, kesihatan saluran kencing dan menentang penyakit gusi.


Oren
Untuk menjaga kesihatan jantung, penglihatan, pelalian dan mengurangkan risiko pelbagai kanser. Antioksidan, membantu perkembangan otak janin dan mengawal tekanan darah.




Kiwi
Membantu mengatasi insomnia, mencairkan darah untuk kesihatan kardiovaskular (menurunkan kolestrol dan trigliserida), membantu membaiki pernafasan kanak-kanak (pendek nafas, batuk malam), mebncegah kerosakan kulit yang menyebabkan kanser kulit, menjaga kesihatan penglihatan, kesihatan kolon dan kesihatan prostat.





Pear



Antioksidan, menjaga kesihatan kardiovaskular, antiradang, menjaga kesihatan janting, menyembuhkan leka dan lebam, mambaiki tisu, menjaga kesihatan penglihatan, menentang jangkitan, menyokong transmisi saraf dan melawaskan perut.






Pisang Kaki


Menjaga kesihatan penglihatan, melegekan sembelit, cirit birit, hemoroid (buasir) dan antioksidan.

2 ulasan:

  1. haaa...mmg menarik..nanti boleh dijadikan sumber mana tau kot diperlukan...hehehe

    BalasPadam